Αύξηση ταχύτητας ιστοσελίδας

Βελτίωση - Αυξηση ταχύτητας σε Joomla Wordpress και Opencart ιστοσελίδα

Η ταχύτητα της ιστοσελίδας σας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της.

Eπηρεάζει άμεσα τόσο την ικανοποίηση του επισκέπτη όσο και των μηχανών αναζήτησης, οι οποίες επίσημα λαμβάνουν υπόψιν τους την ταχύτητα φόρτισης μιας ιστοσελίδας για την κατάταξη της στα αποτελέσματα τους.

Ένας επισκέπτης που θα αντιμετωπίσει αργές ταχύτητες από μια ιστοσελίδα, εκνευρίζεται και σπάνια έχει την υπομονή να συνεχίσει την περιήγησή του.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 47% των επισκεπτών περιμένει από μια σελίδα να φορτώσει σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα,
  • 40% από αυτούς θα εγκατέλειπε μια σελίδα που δεν φόρτωσε στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα,
  • Kάθε 1 δευτερόλεπτο καθυστέρησης, μειώνει κατά 7% την μετατροπή των επισκεπτών σε πελάτες!

ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ;

Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας, καθορίζεται από μια σειρά από παράγοντες που θα σας αναλύσουμε παρακάτω, όπως το μέγεθος της, η ποιότητα του κώδικα, το "βάρος" των εικόνων, τον βαθμό χρήσης της προσωρινής μνήμης (cache) και τον server στον οποίο φιλοξενείται.

Όπως είναι φυσικό, όσα περισσότερα Megabytes είναι το περιεχόμενό της σελίδας, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να φορτωθεί. Φυσικά δεν είναι κακό να έχει μεγάλο περιεχόμενο η ιστοσελίδα σας, καθώς αυτό είναι που θα φέρει τους επισκέπτες! Αυτό που είναι κακό, είναι το περιττό περιεχόμενο. Δηλαδή το περιεχόμενο που επιβαρύνει την ιστοσελίδα, χωρίς να προσφέρει κάτι θετικό.

Εδώ έρχεται να επέμβει το 'Code Minification & Image Optimization' που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Κάθε φορά που ο browser σας φορτώνει ένα αρχείο, το κάνει χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο HTTP, πραγματοποιώντας ένα HTTP Request. Το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HyperText Transfer Protocol, HTTP) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας. Αποτελεί το κύριο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στους browser του Παγκοσμίου Ιστού για να μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα σε έναν διακομιστή (server) και έναν πελάτη (client).

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως και πως επηρρεάζουν την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας;

Σημαίνει ότι όσα περισσότερα HTTP Requests πραγματοποιούνται, τόσo περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να φορτώσει ολόκληρη η σελίδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα requests μέσω 'Code Optimization' το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.

Κάθε φορά που μια ιστοσελίδα ζητείται από έναν χρήστη, πραγματοποιούνται μια σειρά απο διεργασίες μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη του ολοκληρωμένη. Είναι σαν να δίνουμε σε κάποιον μια εξίσωση όπως χ=(2+32)-(4/5-3)3 όπου 'χ' η ολοκληρωμένη ιστοσελίδα, και να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα στην οθόνη μας.

Οι περισσότερες σύγχρονες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν μια έξυπνη μέθοδο για να μειώσουν τον χρόνο υπολογισμού:

Αποθηκεύουν το αποτέλεσμα 'χ' μέσω της λειτουργίας προσωρινής αποθήκευσης (caching), έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς ξανά και ξανά για κάθε επισκέπτη. Τους "σερβίρει" λοιπόν ένα έτοιμο, αποθηκευμένο αποτέλεσμα, αυξάνοντας έτσι εντυπωσιακά την ταχύτητα της ιστοσελίδας.

Αυτό που καλούμαστε εμείς να κάνουμε, είναι η βελτιστοποιήση της λειτουργίας caching, για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση ταχύτητας.

Ο Server, δηλαδή ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας, παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ταχύτητα της. Ένας καλός server, τόσο σε επίπεδο hardware (μηχανήματα) όσο και σε επίπεδο ρυθμίσεων Software, μπορεί να απογειώσει την σελίδα σας.

Όσο βελτιστοποιημένη και να είναι η σελίδα σας σε όλους τους παραπάνω τομείς, αν ο server δεν είναι καλός, τότε τα αποτελέσματα δεν θα μπορέσουν ποτέ να πλησιάσουν το τέλειο, παρά την όποια βελτίωση δείτε. Για μέγιστα αποτελέσματα λοιπόν, σας προτείνουμε να διαβάσετε παρακάτω.


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΑΣ;

Η Firstidea προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και την αύξηση της ταχύτητας τους:

Με αυτή τη μέθοδο αυξάνουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας, μειώνοντας τον όγκο των περιεχομένων της. Πως το κάνουμε αυτό;

  1. Ελαχιστοποιούμε τον κώδικα HTML, CSS και Javascript της ιστοσελίδας σας, αφαιρώντας όλα τα κενά μεταξύ των εντολών, μειώνοντας έτσι δραματικά τις γραμμές του κώδικα, επιτυγχάνοντας ταχύτερο parsing από τον browser.
  2. Αφαιρούμε τα περιττά bytes από τις εικόνες του περιεχομένου, τόσο ώστε να μην μειώνεται η ποιότητα της εικόνας. Πολλές φορές μπορεί να γίνει ελαχιστοποίηση ως και 70% χωρίς καμία αισθητή διαφορά ποιότητας. Η διαφορά όμως στην ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι εντυπωσιακή.

Παίρνουμε τα ελαχιστοποιημένα αρχεία CSS και Javascript (βλέπε από πάνω) και τα συμπτύσσουμε σε όσο γίνεται λιγότερα αρχεία. Δηλαδή σε μια ιδανική περίπτωση, θα έχουμε μετά την βελτιστοποίηση μόλις ένα αρχείο CSS και ένα αρχείο Javascript, όταν μια συνηθισμένη σελίδα μπορεί να περιέχει 20-25 αρχεία Javascript και 6-10 αρχεία CSS.

Μειώνουμε με αυτό τον τρόπο τα HTTP requests, αυξάνοντας την ταχύτητα της ιστοσελίδας.

Παίρνουμε την ήδη υπάρχουσα λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης (caching) της ιστοσελίδας σας και την ανεβάζουμε επίπεδο:

  1. Ρυθμίζουμε τις παραμέτρους της έτσι ώστε να αποθηκεύει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της σελίδας, αφήνοντας όμως έξω τα δυναμικά στοιχεία που έχουν να κάνουν άμεσα με τον κάθε χρήστη προσωπικά και δεν πρέπει να αποθηκεύονται, όπως το καλάθι αγορών, η λίστα επιθυμίας, ο λογαριασμός χρήστη κλπ.
  2. Κατασκευάζουμε ειδικό αρχείο (htaccess) με εντολές προσωρινής αποθήκευσης στοιχείων της ιστοσελίδας σας στους περιηγητές (browsers) των επισκεπτών. Με αυτό τον τρόπο, την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας, θα υπάρχουν ήδη αποθηκευμένα στοιχεία στον υπολογιστή τους, πράγμα το οποίο θα αυξήσει εντυπωσιακά την ταχύτητα φόρτισης και περιήγησης. Η μνήμη αυτή διαρκεί ως και 1 μήνα.

Η Firstidea είναι επίσημος συνεργάτης της Siteground. Η Siteground είναι ο πιο εξειδικευμένος πάροχος φιλοξενίας στον κόσμο, για ιστοσελίδες Joomla! και Wordpress. Με εφαρμογές ειδικά ανεπτυγμένες για αυτού του είδους τις ιστοσελίδες και μηχανήματα ειδικά ρυθμισμένα για την επιτάχυνση, την ασφάλεια και την βέλτιστη λειτουργία τους, αποτελεί κορυφαία επιλογή για τη φιλοξενία τους.

Είναι εγγυημένο ότι μεταφέροντας στη Siteground το website σας, είτε μέσω ενός δικού μας πακέτου φιλοξενίας και διαχείρισης είτε απευθείας σε δικό τους, θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δείτε παρακάτω τα πακέτα φιλοξενίας της Firstidea & της Siteground:

Φιλοξενία & διαχείρηση

Φιλοξενία ιστοσελίδων Joomla και Wordpress από τη Firstidea

Φιλοξενία Siteground

Φιλοξενία ιστοσελίδων Joomla και Wordpress από την Siteground

Δεν είστε ευχαριστημένοι από την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας;

Όλα τα αποτελέσματα μας, πιστοποιούνται με πριν και μετά test, στα παρακάτω online εργαλεία:

Google Page Speed test
Pingdom Page Speed test
GT-Metrix Page Speed test

Εγγυημένη επιστροφή χρημάτων αν δεν υπάρξει αποδεδειγμένη βελτίωση.