Απόκτηση ιστοσελίδας μέσω ΕΣΠΑ

Κατασκευή ιστοσελίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμεΑ για ΕΣΠΑ

Στα τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, η κατασκευή ιστοσελίδας είναι ένας από τους τομείς που οι επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν μέσω της επιδότησης.

Οι ιστοσελίδες όμως που επιδοτούνται, πρέπει να καλύπτουν και κάποια συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαική ένωση. Αυτά δεν είναι άλλα από αυτά του προτύπου WCAG 2.0 τα οποία αναφέρονται στην προσβασιμότητα της σελίδας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Firstidea, είναι από τις λίγες εταιρείες που έχει προνοήσει πολύ πριν ανακοινωθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, να οργανωθεί στον τομέα κατασκευής ιστοσελίδων για ΑμεΑ, δημιουργώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς και εφαρμογές που θα κάνουν τις ιστοσελίδες της να εναρμονιστούν με της οδηγίες της Ευρωπαικής ένωσης και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Έτσι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την δική σας ιστοσελίδα, με σίγουρα αποτελέσματα.

Συνοπτικά χαρακτηριστικά ιστοσελίδων για ΑμεΑ.

Οι οδηγίες πλήρους εναρμόνισης με το πρότυπο WCAG 2.0 είναι πολλές και δεν είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να αναφερθεί σε λίγες γραμμές κειμένου. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία και μια διαφορετική προσέγγιση, σε συνδυασμό με κάποιες τεχνολογίες που έχουν σκοπό την διευκόλυνση ατόμων με κάποια αναπηρία και με ειδικές ανάγκες. Πλήρη οδηγό σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδων για ΑμεΑ μπορείτε να βρείτε εδώ: WCAG 2.0. Συνοπτικά όμως αναφέρουμε τα παρακάτω:

 • Η ιστοσελίδα πρέπει να παρέχει εναλλακτικό κείμενο για τα στοιχεία που δεν αποτελούν κείμενο (όπως οι εικόνες)
 • Να παρέχονται λεζάντες και άλλες εναλλακτικές μορφές πληροφορίας, όπου υπάρχει multimedia στοιχείο.
 • Δημιουργία περιεχομένου που να μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους, με την χρήση ειδικών βοηθητικών τεχνολογιών, χωρίς να χάνει το νόημά του, έτσι ώστα να μπορούν να το διαβάσουν άτομα με διαφορετικού είδους αναπηρία.
 • Διευκόλυνση του επισκέπτη με ειδικές ανάγκες, να ακούσει ή να δεί το περιεχόμενο, όπως με την χρήση screen-reader.
 • Προσβάσιμο περιεχόμενο με την χρήση μόνο πληκτρολογίου αν χρειαστεί.
 • Η ιστοσελίδα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να επιμηκύνει τον χρόνο που έχει περιθώριο για να δει κάτι.
 • Το περιεχόμενο δεν πρέπει να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
 • Η ιστοσελίδα πρέπει να διευκολύνει τον χρήστη με ειδικές ανάγκες να περιηγηθεί, να αναζητήσει και να βρει το περιεχόμενο που επιθυμεί.
 • Το κείμενο της ιστοσελίδας πρέπει να είναι ευανάγνωστο και κατανοητό.
 • Το περιεχόμενο πρέπει να λειτουργεί με προβλέψιμο και αναμενόμενο τρόπο.
 • Η ιστοσελίδα πρέπει να διευκολύνει τον χρήστη να αποφεύγει ή να διορθώνει ότι λάθη τυχόν κάνει.

Η κατασκευή ιστοσελίδων με προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, φέρει ως επακόλουθο και κάποια πλεονεκτήματα που ωφελούν γενικά την σελίδα. Λόγω της απλής δομής τους είναι πολύ πιο εύχρηστες για όλους, και αρκετά πιο γρήγορες στην φόρτιση. Επίσης τα ρομποτάκια της Google την κάνουν crawl πιο εύκολα και αυτό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στις κατατάξεις των αποτελεσμάτων της. Σε συνδυασμό με τις μοναδικές υπηρεσίες βελτιστοποίησης ιστοσελίδων που παρέχει η Firstidea, η ταχύτητα και οι κατατάξεις θα είναι εντυπωσιακές.

Χρειάζεστε ιστοσελίδα μέσω ΕΣΠΑ με προσβασιμότητα σε ΑμεΑ;